Fenomen crvenih suza kod pasa: Više od kozmetičkog problema? – Sasha Riess Elysium

Fenomen crvenih suza kod pasa: Više od kozmetičkog problema?

bišon

Lepota dolazi iznutra?!

Crvene suze kod pasa predstavljaju nerešiv problem mnogim vlasnicima pasa, pogotovo onima sa svetlom bojom dlake oko očiju.

Često se ovaj problem posmatra samo kao kozmetička smetnja, zbog čega mnogi vlasnici teže da reše samo vidljive simptome, misleći da, ako problema nema na vidiku, on zapravo i ne postoji. 

Međutim, lokalni preparati poput specijalnih kapi za oči, krema ili čistača služe uglavnom za smanjenje vidljivosti tragova i umirivanje simptoma iritacije oka, a ne obazirući se na kompleksnost pozadine ovog problema.

U pitanju je sindrom koji se naziva Epifora.

Epifora u osnovi predstavlja prekomerno suzenje, ali crvene suze su fenomen koji nastaje usled prekomerne produkcije ili nedovoljne eliminacije porfirina i predstavlja sistemski poremećaj koji nastaje zbog abnormalnosti u procesu sinteze hema, koji je važan deo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. 

Razgradnja crvenih krvnih zrnaca, poznata kao hemoliza, je normalan deo životnog ciklusa crvenih krvnih zrnaca. Ovaj proces se obično dešava u slezini, gde staria ili oštećena crvena krvna zrnca bivaju razložena. Kao rezultat ove razgradnje, hemoglobin iz crvenih krvnih zrnaca se pretvara u bilirubin, koji se zatim prenosi u jetru na dalju obradu i eliminaciju iz tela.

U ovom procesu oslobađaju se porfirini koji se prenose dalje kroz krvotok. Većina porfirina se eliminira putem fizmešt i urina, ali manji deo se može izlučiti i kroz suze, pljuvačku, i znoj.

Kod nekih pasa, posebno onih sa svetlom ili belom dlakom, visok nivo porfirina koji se izlučuje kroz suze može dovesti do obojenja dlake oko očiju. Ovo obojenje je tipično crvenkaste boje i može biti više izraženo ako pas ima probleme s očima koji uzrokuju prekomerno suzenje, kao što su alergije, infekcije ili anatomski problemi (npr., uvijene trepavice ili uski suzni kanali).

Međutim, vidljivo povećanje porfirina, posebno koje se manifestuje kroz crvene suze, može biti posledica nekoliko faktora koji povećavaju njihovu proizvodnju ili smanjuju njihovo efikasno uklanjanje iz tela. 

Evo nekoliko razloga zbog kojih može doći do takvog povećanja:

 1. Poremećaji u metabolizmu: Nekoliko metaboličkih poremećaja može dovesti do prekomerne produkcije porfirina. Ako jetra, koja igra ključnu ulogu u razgradnji hemoglobina i eliminaciji porfirina, ne funkcioniše pravilno zbog bolesti ili oštećenja, to može rezultirati povećanom akumulacijom porfirina u telu.
 2. Ishrana: Ishrana koja nije uravnotežena i koja sadrži previsok ili prenizak unos određenih nutrijenata može uticati na proizvodnju porfirina. Kao što je ranije spomenuto, visok unos gvožđa može povećati proizvodnju porfirina, kao i nedostatak određenih vitamina i minerala koji su ključni za zdravu funkciju jetre.
 3. Hronični stres i upale: Stalno izloženi stres ili hronične upalne bolesti mogu uzrokovati hormonalne i fiziološke promene koje povećavaju produkciju porfirina. Stres može uticati na hormone koji zauzvrat mogu uticati na metabolizam u jetri.
 4. Infekcije ili upalni procesi oka: Stanja koja direktno utiču na oči, kao što su infekcije, blokirani suzni kanali ili alergije, mogu dovesti do prekomernog suzenja. To može izgledati kao da ima više porfirina jer se suze ne dreniraju pravilno i stvaraju vlažno okruženje koje može dodatno isticati crvenilo.
 5. Problemi sa izlučivanjem: Ako su organi koji su zaduženi za izlučivanje porfirina, poput bubrega i jetre, manje efikasni zbog bolesti ili starosti, to može dovesti do povećanja nivoa porfirina koji se zatim manifestuje kroz suze, urin i slinu.

Dva najveća uzročnika ovih promena su hronični stres i ishrana.

Kako stres utiče na poremećeni metabolizam porfirina

 • Hormonski odgovor na stres: Kada je pas pod hroničnim stresom, oslobađaju se hormoni kao što su kortizol i adrenalin koji pripremaju telo za stresne situacije, ali mogu poremetiti normalne metaboličke procese, jer nije prirodno da stres bude konstantno okruženje u kojem pas živi. Nerazumevanje osnovnih potreba psa i prelazak granice emotivne upletenosti umnogome doprinosi stvaranju stresnog okruženja u kojem pas oseća opasnost za vlasnike, što stvara hronični stres sa kojim pas mora da se bori konstantno.
 • Metabolički poremećaji: Hormoni stresa dalje utiču na funkciju jetre, gde se hemoglobin razgrađuje, što dovodi do većeg stvaranja porfirina.
 • Smanjeni imunitet: Dugotrajni stres može oslabiti imuni sistem, čineći psa podložnijim infekcijama i upalama koje mogu povećati proizvodnju i izlučivanje porfirina.
 • Fiziološke promene: Hronični stres izaziva promene kao što su povećana telesna temperatura i promene u protoku krvi, što može uticati na suzenje i povoljne uslove za rast bakterija koje mogu dovesti do sekundarnih infekcija.

Uticaj ishrane na poremećeni metabolizam porfirina

 • Kvalitet proteina: Visokokvalitetni proteini pomažu u održavanju zdrave funkcije jetre, koja igra ključnu ulogu u metabolizmu porfirina.
 • Sadržaj gvožđa: Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije i povećane razgradnje crvenih krvnih zrnaca, dok prekomeran unos gvožđa može povećati proizvodnju porfirina.
 • Uloga antioksidanata: Antioksidansi kao što su vitamin E, C i selen štite ćelije od oštećenja, što može uticati na stvaranje porfirina. Hrana bogata antioksidantima može pomoći u redukciji oksidativnog stresa, koliko i hrana siromašna antioksidantima može doprineti prekomernom stvaranju porfirina.
 • Hidratacija: Adekvatna hidratacija pomaže u efikasnom izlučivanju toksina, uključujući porfirine. Stoga je važno da psi sa problemima ove vrste ne jedu dehidriranu hranu, jer ona konstantno dehidrira organizam u procesu rehidratacije granula kako bi one bile svarljive.

Holistički protokol za sistemsko i trajno rešavanje epiphore kod pasa

Sada kada znamo uzrok i dinamiku epiphore i njene povezanosti sa porfirinima, evo holističkog protokola za sistemsko i trajno rešavanje ovog problema. Ovaj protokol uključuje upravljanje stresom, pravilnu ishranu, biljne preparate za lokalno delovanje i homeopatiju.

1. Upravljanje stresom

2. Pravilna ishrana

 • Predlozi namirnica:
  • Proteini: Piletina, govedina, riba (losos, skuša), jaja.
  • Povrće: Šargarepe, batat, španać, tikvice, bundeva.
  • Voće: Jabuke, borovnice.
  • Masti: Laneno seme, kokosovo ulje.
  • Dijetalna vlakna: Orašasti plodovi, semenke, psilijum.
 • Važnost probiotika: Probiotici igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave crevne flore, što može imati pozitivan uticaj na celokupno zdravlje vašeg psa. Zdrava crevna flora pomaže u jačanju imunološkog sistema, poboljšava apsorpciju hranljivih materija i može smanjiti upalne procese u telu, uključujući one koje utiču na proizvodnju porfirina. Dodavanje probiotičkih dodataka ili hrane bogate probioticima, kao što su nisko-masni jogurt ili specijalizovani probiotici za pse, može biti korisno.
  • Ovde možete videti kako da sami napravite probiotike sa preko 30 milijardi kolonija kvalitetnih bakterija: 
  • Sasha Riess Bliss kolekcija suplemenata za ishranu pasa sadrži brižljivo razvijan probiotik koji se zove COMFORT. više detalja o našem proizvodu pogledajte na ovom linku: Sasha Riess Bliss COMFORT

3. Biljni preparati za lokalno delovanje

 • Kamilica: Koristite čaj od kamilice kao oblog za umirivanje iritiranih očiju. Napravite čaj, ohladite ga i natopite pamučnu vatu kojom ćete nežno obrisati područje oko očiju dva puta dnevno.
 • Zeleni čaj: Hladni oblozi od zelenog čaja mogu smanjiti upalu i zaštititi tkivo oka. Primenjujte kao i kamilicu.
 • Aloe Vera: Koristite čist gel Aloe Vere za umirivanje i hidrataciju područja oko očiju. Nanesite tanki sloj dva puta dnevno.

4. Homeopatija

 • Euphrasia (Očajnica): Najčešći preparat koji se koristi  za probleme sa očima, uključujući iritaciju i obilno suzenje. Doziranje: 1-2 granule ili kapi (30C potencija) dva puta dnevno, direktno u usta ili rastvoreno u vodi.
 • Pulsatilla: Koristi se za gnojni iscedak i simptome koji se pogoršavaju u toplim prostorima. Doziranje: 1-2 granule ili kapi (30C potencija) dva puta dnevno.
 • Silicea (Kremen): Koristi se za hronične slučajeve sa tendencijom ka stvaranju gnoja. Doziranje: 1-2 granule ili kapi (30C potencija) dva puta dnevno.
 • Sulphur: Koristi se za različite kožne i očne probleme sa svrabom i crvenilom. Doziranje: 1-2 granule ili kapi (30C potencija) dva puta dnevno.
 • Calcarea carbonica: Koristi se za probleme sa očima kod pasa sklonih prekomernoj težini. Doziranje: 1-2 granule ili kapi (30C potencija) dva puta dnevno.

 

Rešavanje problema epiphore kod pasa zahteva holistički pristup koji uzima u obzir celokupan organizam psa i njegovu dobrobit. Kroz pažljivo upravljanje stresom, pravilnu ishranu, korišćenje biljnih preparata za lokalno delovanje i homeopatskih preparata, možete značajno pa čak i trajno rešiti problem crvenih suza u korenu njihovog nastanka. 

Da. Lepota zaista dolazi iznutra. 


Older Post Newer Post