Imunitet počinje i završava u digestivnom traktu – Sasha Riess Elysium

Imunitet počinje i završava u digestivnom traktu

moj pas probiotik za pse zdravlje pasa

Probiotici, osnova zdravlja i dugovečnosti naših pasa. 

Zdrava mikrobna populacija u crevima je osnova za optimalno zdravlje vašeg psa.
Nažalost, postoji mnogo faktora koji mogu poremetiti odnos dobrih i loših bakterija u njihovim crevima, uključujući:

• Biološki neprikladna ishrana, genetski modifikovana hrana, glyphosate i drugi hemijski proizvodi za proizvodnju hrane.
• Prekomerna vakcinacija, antibiotici, oralne tablete protiv buva, krpelja i srčanog crva, kao i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID).
• Emocionalni stres.
• Konzumacija predmeta koji nisu hrana ili kontaminirana voda.
• Nagla promena ishrane.
• Bolesti gastrointestinalnog trakta (GI).
Da biste obezbedili da vaš ljubimac ima zdravu populaciju bakterija u svom digestivnom sistemu, pružite im različite izvore probiotika. Probiotici su sojevi probavnih prijateljskih živih mikroorganizama koje pas može dobiti iz hrane ili dodataka ishrani.
Koje su korisni sojevi bakterija za pse?
Vrste bakterija koje su korisne za vašeg psa su jedinstvene za njihovu vrstu. Neka od vrsta koje su se pokazale kao podrška za zdravu ravnotežu crevne flore kod pasa:

• Bifidobacterium lactis
• Bacillus sporogenes
• Bacillus licheniformis
• Bacillus subtilis
• Streptococcus thermophilu
• Lactobacillus acidophilus
• Saccharomyces boulardii
• Bifidobacterium bifidum
• Enterococcus faecium
• Lactobacillus casei
• Lactobacillus rhamnosus
• Lactobacillus plantarum
• Lactobacillus bulgaricus
• Bifidobacterium breve
Davanje različitih izvora probiotika vašem ljubimcu, bilo da su to nutritivni ili dodatni, omogućava im rotaciju ovih korisnih bakterija.  Važno je napomenuti da je bitno davati probiotike karakteristične za vrstu. Ukoliko bi na primer psima dali probiotici za ljude, u najboljem slučaju neće se desiti ništa. Ono što je takođe moguće, je da se "dobre" ljudske bakterije, nasele u digrstivnom traktu psa, na uštrb neke od kvalitetnih sojeva, uništravajući bakterije koje doprinose kvalitetnom mikrobiomu pasa stvaraijući problem.    Bolje varenje i smanjenje rizika od gastrointerstinalnog problema kod vaših pasa.   Obnavljanjem ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima vašeg ljubimca, probiotici mogu pomoći u promovisanju optimalne funkcije varenja i smanjiti rizik od gastrointestinalnih poremećaja. Nekoliko studija je pokazalo da probiotici mogu biti korisni u upravljanju simptomima i smanjenju trajanja proliva kod pasa. Takođe mogu smanjiti učestalost akutnih i dijetalno uvjetovanih proliva kod pasa.     Zdrava crevna flora znači snažan imunitet i mentalno zdravlje    Digestivni trakt vašeg ljubimca je najveći imunološki organ u telu, i sadrži čak više crevnih bakterija nego što to ima naš organizam.    Otimizacijom crevnog mikrobioma, takođe pomažete poboljšanju njihovog imunog sistema. Prema članku objavljenom u časopisu Current Opinion in Gastroenterology, probiotici imaju ulogu u definisanju i održavanju delikatne ravnoteže između neophodnih i prekomernih odbrambenih mehanizama, uključujući urodjeni i stečeni imunološki odgovor. Regulacija izražavanja gena i signalnih puteva u ćelijama domaćina su dva glavna mehanizma koji se nalaze u osnovi probiotičkog delovanja koje dovode do imunomodulacije.
Davanje različitih izvora probiotika vašem ljubimcu, bilo da su to nutritivni ili dodatni, omogućava im rotaciju ovih korisnih bakterija.

Važno je napomenuti da je bitno davati probiotike karakteristične za vrstu. Ukoliko bi na primer psima dali probiotici za ljude, u najboljem slučaju neće se desiti ništa. Ono što je takođe moguće, je da se "dobre" ljudske bakterije, nasele u digrstivnom traktu psa, na uštrb neke od kvalitetnih sojeva, uništravajući bakterije koje doprinose kvalitetnom mikrobiomu pasa stvaraijući problem.

Bolje varenje i smanjenje rizika od gastrointerstinalnog problema kod vaših pasa.

Obnavljanjem ravnoteže dobrih i loših bakterija u crevima vašeg ljubimca, probiotici mogu pomoći u promovisanju optimalne funkcije varenja i smanjiti rizik od gastrointestinalnih poremećaja. Nekoliko studija je pokazalo da probiotici mogu biti korisni u upravljanju simptomima i smanjenju trajanja proliva kod pasa. Takođe mogu smanjiti učestalost akutnih i dijetalno uvjetovanih proliva kod pasa.

Zdrava crevna flora znači snažan imunitet i mentalno zdravlje.

Digestivni trakt vašeg ljubimca je najveći imunološki organ u telu, i sadrži čak više crevnih bakterija nego što to ima naš organizam.
Digestivni trakt vašeg ljubimca je najveći imunološki organ u telu, i sadrži čak više crevnih bakterija nego što to ima naš organizam.

Optimizacijom crevnog mikrobioma, takođe pomažete poboljšanju njihovog imunog sistema. Prema članku objavljenom u časopisu Current Opinion in Gastroenterology, probiotici imaju ulogu u definisanju i održavanju delikatne ravnoteže između neophodnih i prekomernih odbrambenih mehanizama, uključujući urodjeni i stečeni imunološki odgovor. Regulacija izražavanja gena i signalnih puteva u ćelijama domaćina su dva glavna mehanizma koji se nalaze u osnovi probiotičkog delovanja koje dovode do imunomodulacije.
Digestivni trakt pasa takođe je povezan sa njihovim mozgom. On doprinosi stvaranju serotonina, esencijalnog hormona za kognitivne i ponašajne funkcije vašeg ljubimca. Prema studiji objavljenoj u časopisu Neuroscience and Biobehavioral Reviews, probiotici pomažu poboljšanju kognitivnih funkcija kod životinja i ljudi, te mogu biti korisni u ublažavanju kognitivnih poremećaja.

Probiotici imaju svojstva koja se bore protiv alergija. Probiotici su poznati po svojim protivupalnim svojstvima koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija kože kod životinja. Studija objavljena u časopisu Veterinary Immunology and Immunopathology sugeriše da izlaganje probioticima u ranom životu može smanjiti rizik od upale kože kod pasa.
Kako pronaći najbolji dodatak ishrani za ljubimce koji sadrži probiotike?

Ako vaš ljubimac ne voli ukus hrane sa prirodnim probioticima, možete razmotriti davanje dodataka ishrani koji sadrže probiotike, a koji se mogu naći u obliku praha, paste, tableta ili tečnosti koje lako možete pomešati sa obrocima ljubimca ili sakriti u mekanim poslasticama.

Prilikom odabira visokokvalitetnih probiotika za ljubimce, potrebno je obratiti pažnju na sledeće karakteristike:

• Sadrži odgovarajuće vrste bakterija koje su korisne za ljubimce, a ne za ljude
• Lako se daje
• Ima sposobnost da preživi kiselu sredinu želuca ljubimca
• Ima dovoljan broj živih organizama da kolonizuje creva
• Ostaje stabilan pod normalnim uslovima čuvanja

Pružanje različitih vrsta probiotičkih sojeva kroz upotrebu različite hrane i dodataka ishrani je pametna ideja, jer održavanje raznolikosti zdravih mikroorganizama najbolje se postiže putem ishrane i raznovrsnih dodataka.

Budite pažljivi da ne pomešate probiotike sa prebioticima.
 
Iako zvuče slično, probiotici i prebiotici nisu isto i imaju vrlo različite svrhe. Prebiotički vlakna koja se nalaze u raznim celovitim namirnicama služe kao zdravi izvori hrane za crevne bakterije.
Prebiotici takođe dolaze u obliku dodataka ishrani, uključujući fruktooligosaharide (FOS), inulin i oligofruktozu.
Mnogi proizvođači komercijalne hrane za ljubimce nude proizvode koji sadrže dodatne prebiotike i probiotike. Neki brendovi takođe tvrde da prebiotici pomažu u ishrani crevnih bakterija korisnih za ljubimce, ali to nije uvek slučaj.

Prebiotski dodaci mogu pomoći u razvoju prekomerne populacije bakterija u crevima i mogu biti štetni za ljubimce koji pate od prekomernog rasta bakterija u tankom crevu.
Ako već hranite svog ljubimca širokim spektrom organskog svežeg voća i povrća, nudite mu probiotičku i prebiotsku hranu i dajte mu dovoljan dnevni pristup zdravom tlu na otvorenom, možda uopšte neće biti potrebno davati prebiotske ili probiotičke dodatke.

Još jedan dobar izvor korisnih bakterija: Zdrava zemlja.
Postoje nova istraživanja koja su otkrila da su organizmi prisutni u zemlji korisni za životinje, posebno za one sa problemima sa varenjem kao što je dijareja povezana sa sindromom inflamatornog creva.
Prema analizi studija na životinjama objavljenoj u časopisu Microorganisma:
"Biološka raznovrsnost zemljišta je povezana sa crevnim mikrobiotom. Posebno, raznovrsnost mikrobioma creva kod miševa je povećana izlaganjem mikrobima iz zemlje ... Rezultati studija na životinjama ukazuju da je kontakt sa zemljom i njenim mikrobiomom koristan za zdravu mikrofloru creva."

Najbolji i najpristupačniji način da dobijete korisne bakterije za ljubimca koji dolaze iz zemlje je da maksimalno koristite vreme provedeno napolju. Redovno šetajte svog napolju i omogućite im pristup zdravom tlu kako biste optimizovali mikrofloru creva.
Fermentisano povrće za kućne ljubimce.
Povrće je važno za zdravlje pasa jer sadrži esencijalne hranljive materije koje ne pružaju druge namirnice poput kostiju i mesa.

Postoje nekoliko različitih načina pripreme povrća koji ih čine optimalno svarljivim za kućne ljubimce, a jedan od tih načina je fermentacija.

Fermentacija zapravo imitira varenje biljnih namirnica u želucima malih sisara koje bi psi u divljini jeli. Fermentisano povrće ima veoma dugu istoriju u gotovo svakoj autohtonoj ishrani i oduvek su bili izuzetno cenjeni zbog svojih zdravstvenih benefita. Ali ono što možda niste shvatili je da fermentisano povrće može biti korisno i za održavanje zdravlja vaših kućnih ljubimaca, zahvaljujući pre svega svom probiotičkom efektu.

Kroz vekove, ljudi su konzumirali velike količine probiotika - ne u obliku suplemenata kao što mnogi od nas rade danas, već u obliku fermentisane hrane.
Fermentacija povrća proizvodi korisne mikroorganizme nazvane probiotici koji pomažu u balansiranju bakterija creva i crevne flore. To pak jača ukupni imunitet vašeg ljubimca. Zapamtite da zdravo crevo znači zdravog ljubimca. Fermentisano povrće ne samo da obezbeđuje širi spektar korisnih bakterija od ponuđenih suplemenata probiotika, već ih pruža mnogo više.

Fermentisano povrće proizvedeno od probiotskih starter kultura može proizvesti 10 triliona jedinica bakterija. To znači da jedno ljudsko serviranje fermentisanog povrća pruža istu korist kao cela boca visokopotenih probiotika.

Kao što sam mnogo put ponovio, korisne bakterije creva igraju ključnu ulogu u suočavanju sa problemima varenja i širokim spektrom drugih zdravstvenih problema kod naših pasa i mačaka.
Fermentisano povrće je saveznik u uklanjanju različitih toksina iz tela vašeg ljubimca, uključujući teške metale.

Proces fermentacije takođe čini hranljive materije unutar hrane više biodostupnim. Proizvodi vitamin C, vitamine B, vitamin K2 i enzime (koji podržavaju metaboličku aktivnost), holin (koji balansira i hrani krv) i acetilkolin. Mlečna kiselina proizvedena fermentacijom je hemijski supresor koji se bori protiv ćelija raka bez nanošenja štete zdravim ćelijama. Neki psi će jesti fermentisano povrće samostalno. Drugi će ga jednostavno odbiti jer je ukus prilično jak.

To je neka vrsta kiselo-slatkog kiselog kupusa. Neki psi će jesti šta god da im se pruži. Možete im samo dati, staviti na hranu i biće u redu. Neki psi su veoma oprezni i neće imati nikakve veze s tim.
Veoma je važno da polako uvedete fermentisano povrće svom psu ili mački i to u malim količinama. Ako vaš ljubimac sporo prihvata nove namirnice, pokušajte početi sa vrlo malom količinom, čak i pola kašičice, pomešane sa njegovom redovnom hranom.  Ako to pojede, pokušajte povećati količinu malo svaki dan dok ne dođete do jedne kašičice dnevno za svakih 10 kg telesne težine.
Važno je poštovati tempo prihvatanja novih namirnica od strane vašeg ljubimca. Ukus je neobičan, pa ako mu se ne sviđa, ne forsirajte.

Ponuda previše fermentiranog povrća odjednom može izazvati smetnje u gastrointestinalnom traktu. Ako vaš pas jednostavno voli takvu hranu, to je super, ali ipak, počnite sa malom količinom i postepeno je povećajte. Možete polako povećavati količinu fermentirane hrane kako se gastrointestinalni trakt vašeg ljubimca prilagođava tome.

Takođe, tečnost koja se proizvodi fermentacijom je bogat izvor mlečne kiseline i drugih hranjivih materija. Možete dodati malu količinu i u hranu vašeg ljubimca.
Na kraju ovog članka sam uključio video uputstvo koje će vam pomoći da počnete da sami pravite prirodni probiotik za vaše ljubimce.


Older Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde