Dalmatinac: Kako se izboriti s dlakama? – Sasha Riess Elysium

Dalmatinac: Kako se izboriti s dlakama?

dalmatinac kupanje psa nega dlake sampon za pse

Dalmatinac je pas kakvog Novak želi da kupi, ali nije siguran da li da uzme kratkodlakog ili dugodlakog. Čuo je od prijatelja kako se dugodlaki manje linja, ali da zapravo to nije "pravi" dalmatinac, pa ga je zanimalo kaga na kraju da odabere. 

Odmah da kažem da nisu dalmatinci jedinstveni po tome. Imamo kratkodlakog i oštrodlakog ptičara, kratkodlaku i oštrodlaku vižlu, dugodlakog i kratkodlakog lesija... Manje-više svaki tip dlake može da se uz kvalitetnu selekciju razvije u svoj oponent, znači – kratka u dugu dlaku itd – ali je pitanje samo da li će i zašto to biti urađeno. Da li će u tome da se vidi posebna upotrebna vrednost tog psa ili ne? Kod goniča kao što je dalmatinac, postojanje drugog varijeteta dlake jeste neminovno nešto što može selekcijom biti odstranjeno potpuno ili upotrebljeno da bi se stvorila nova rasa.

Međutim, zanimljiviji deo ovog pitanja je zašto se pas koji ima dužu dlaku malo manje linja? Razloga je što je ciklus rasta dlake duži. Ako je kratkoj dlaci potreban 21 dan da prođe kroz celokupni životni proces u smislu da izraste, raste, stagnira u svojoj dužini, ugine i otpadne, to je za dugu dlaku mnogo duži proces. Ako imamo pet milijardi folikula dlake na telu psa, koje imaju svaka neki svoj proces, što je taj proces rasta i odumiranja dlake kraći, to će pas više da se linja. Osim toga, dugodlaki psi imaju dužu i vunastiju poddlaku, koja drži mrtvu dlaku zakačenu za taj snop poddlake oko tela psa i ne dozvoljava joj da tako vidljivo otpada. Istina je da se i ta dlaka linja, samo ne u toku 21 dana, nego recimo u 45 dana. Neko bi to pojednostavljeno rekao – dugodlaki pas se upola manje linja, zato što je duplo duži ciklus rasta dlake. To važi i za dalmatince i za gotovo sve dugodlake pse.

dalmatinac

U kontekstu razvoja dalmatinca kao rase, ja ne znam da li se varijetet dugodlakih pasa pojavljuje sporadično i u skladu sa drugim genetskim karakteristikama pored toga. Jer, ponekad postojanje aktivnosti određenih gena, koji se vide u određenim osobinama, može da bude signal za postojanje drugog broja aktivnih ili neaktivnih gena, koji kasnije utiču na razvoj određenih osobina, ili razvoj određenih bolesti. Tako je ponekad sindrom određene fizičke karakteristike znak da se u telu psa dešava nešto drugo što čovek zapravo ne bi želeo. Razvoj takvih dlaka jeste tako samo simptom nekih dubokih promena aktivnosti ili neaktivnosti gena, koje utiču na sam život psa. Konkretno za dalmatinca ne znam, ali pretpostavljam da ukoliko je standardom rase predviđena diskvalifikacija psa sa dugom dlakom, onda znači da to nije samo zbog dlake nego i zbog drugih nekih poremećaja koje ta dlaka kao simptom predstavlja, a koji ne moraju biti vidljivi čovekovom oku.

S druge strane, važno je da ukoliko nema nus pojava, dlaku posmatramo samo kao jednu osobinu koja kod pasa može i ne mora da podrazumeva pojam lepote. Ako nešto što je lepo proglasimo za jako važno, postavlja se pitanje kome je lepo i kome je važno, i zašto je lepo ili zašto je važno. Pas je u svojoj suštini biće koje prevazilazi fenomene tačkica, flekica, boje, dužine dlake i identiteta na osnovu toga, nego je biće ljubavi, koje čoveka može da nauči nekim mnogo većim lekcijama nego što je to lep sam/nisam lep.

Ono što bi bilo rešenje za koju god varijantu dalmatinca da se opredelite, jeste redovno kupanje, posebno u periodu prolećnog i jesenjeg linjanja. Kupanje je jedini način da s tela psa opadne sva izudmrla dlaka i podlaka i napravi prostora za novu. Pravilnim kupanjem psa na nedeljnom nivou ili jednom u 10 dana, uz upotrebu šampona i kondicionera, učinićete da većina dlake završi u kadi, a ne po celom stanu, ali i da se sama koža i krzno ne oštete. 


Older Post Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde