Pekinezer: Kako dobro negovati ovog carskog psa? – Sasha Riess Elysium

Pekinezer: Kako dobro negovati ovog carskog psa?

kupanje psa nega dlake pekinezer sampon za pse

Maša, vlasnica pekinezera, raspitivala se u vezi sa fenomenom negovanja pripadnika ove rase. Sa ponosom je istakla da je na internetu nailazila na rečenice poput: "Dobro negovan pekinezer je srećan pekinezer". Ono što je posebno želela od mene da sazna je koji je to pravi put ka negovanom i srećnom pekinezeru, i šta sve ta nega podrazumeva, kao i da li je to dostizanje odnegovanosti i sreće kod pekinezera zaista nešto posebno i naglašenije u odnosu na druge rase?

Ono što, Mašo, želim najpre da naglasim jeste da mi danas na ulicama teško možemo da vidimo "prave" pekinezere, one koji se vode na izložbe. Jer, pravi pekinezeri ni ne mogu da se šetaju po ulici. Ono što mi viđamo jesu modifikacije pekinezera, njihova genetska "mutacija", značajna kako bi se pas sačuvao od uticaja eugenike. Pekinezer je, što smo već pominjali i u slučaju nemačkog ovčara, jedna od rasa koje su degenerisane čovekovom strašću prema upotrebnoj vrednosti psa. Pekinezer je, recimo, bio pas koji je čuvao kineskog cara. Spavao je na carevom krevetu.

Po zakonima tadašnje Kine, svi koji su bili oko cara dok on spava, nisu smeli da spavaju. Zbog toga su na carski krevet stavljani psi koji nisu mogli da zatvore oči. Oni su tako selektovani da u suštini spavaju otvorenih očiju, pa je zato njima oko tri puta veće od očne jabučice, a kapci koji prekrivaju oko često ne mogu da se zatvore.

pekinezer-sasha-riess-blog

Još jedna poenta selekcije je bila gusta dlaka, kako bi pekinezer cara negovao i štitio od spoljne temperature. Kada je bilo hladno, pas ga je grejao, a leti bi ga hladio.

Pekinezer je morao da bude posebno negovan, jer je samo takav pas mogao da spava na krevetu cara. Tako je došlo do poistovećivanja pojma lepote i posebne negovanosti pekinezera kao rase.

Vremenom se, zbog svega toga, razvilo shvatanje da je ekstravagantno imati pekinezera. Pa i ljudi koji danas imaju pekinezera, kao da se vode pod drugu "rasu" ljudi.

Pravi pekinezer retko kada može da skoči na krevet, pa on zavisi od dobre volje vlansika da ga podigne i tada njegovoj sreći nema kraja. To je taj rado prepričavan put od odnegovanog pekinezera, koji kao takav može da spava s vlasnikom u krevetu do srećnog pekinezera, koji je zbog svega toga, jednostavno, srećan.

Pekinezer je jedna od rasa sa jako bujnom dlakom. Nega zahteva veoma veliku svesnost o toj rutini, naravno ukoliko je dlaka prava, a to znači i da je puna poddlake, koja je pritom često duža od glavne dlake. Zato krzno ovog psa lako može da se umrsi i ućeba. Preporučljivo je da se pekinezeri kupaju šamponom i kondicionerom u periodu od 4 do 7 dana. No, kao što sam rekao, psi koje mi viđamo po gradovima, jesu drugačiji pekinezeri, sa mnogo manje poddlake, a koja je odavnina krasila ovu životinju, blisku caru.


Older Post Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde