Maltezer: Kako rešiti problem suve kože? – Sasha Riess Elysium

Maltezer: Zablude o dlaci i njenom održavanju

kupanje psa maltezer nega dlake sampon za pse

Problemi sa suvom kožom maltezera zatekli su Sanju i to nije redak problem kod ove rase. Pita me onda da li je to zbog toga što ovaj pas nema podlaku i čime da ga tretira. Čitala je i da tokom zime treba da poveća vlažnost u svom domu. Sve su to zablude koje dugo slušam. 

Tvrdnja da maltezer nema poddlaku je totalno netačna. Ne postoji rasa bez poddlake na ovom svetu. Čak, neki psi mogu da nemaju dlaku, što je takođe jako retko, ali imaju poddlaku. Jer, i golokoži psi imaju obe vrste dlake, pošto iz svakog folikula iz kog izrasta dlaka, izrasta i poddlaka. Bez obzira na to što je ona mala, svilena, nevidljiva ili se ne linja, ona postoji. Bilo da je reč o kratkodlakim psima, golokožim, kovrdžavim itd, krzno je sastavljeno od dva tipa dlake – poddlake i dlake.

Što se tiče suve kože, ona zapravo proističe iz pogrešne prakse upotrebe isključivo šampona tokom kupanja, a ne i kondicionera. Važno je najpre maltezera kupati dovoljno često, u određenom vremenskom periodu 7 - 12 dana, nikako ređe od toga.

A zašto je važan i kondicioner? Ukoliko se koristi samo šampon, onda to isušuje dlaku, isušuje kožu, koja potom počinje da proizvodi mnogo više lanolina da bi nadomestila isprane prirodne masnoće iz kože i krzna. Taj lanolin je izuzetno jaka masnoće, koja zapravo donosi paradoks – što ga više ima, to je koža suvlja, zato što lanolin stvara blagi sloj, blagi omotač na koži, koji se suši, sprečavajući novoj masnoći da izađe iz kože. Tako dolazi i do perutanja kože.

U suštini otpada ta pokožica, koja je prepuna lanolina, prepuna masti, koja zapravo nije prirodno ispuštena u predviđenoj količini. Ona se, normalno, ne bi lučila više nego što je potrebno, ali mi smo stavili psa u neprirodan ambijent, on živi pored nas, u stanu gde vladaju totalno drugi uslovi za život. Mi ga kupamo, što je takođe neprirodan proces i kupanjem šampon izvlači svu masnoću iz kože zbog toga što je na masnoći nahvatana prljavština.

Ako hoćemo stvarno da okupamo psa moramo da ga dobro očistimo. To dobro podrazumeva odstranjivanje i prirodne masnoće. Upravo zbog toga proces kupanja ne treba zaokružiti šamponom – čime se odstranjuje sva masnoća sa nahvatanom prljavštinom, te krzno, istina, postane čisto – već stavljanjem kondicionera nakon šampona, što vraća neophodnu masnoću. Tek tada je kupanje dobilo potpuni smisao. I onda nema nikakvog daljeg problema sa održavanjem krzna.

Na kraju svega, ti saveti oko raznih dodataka za krzno ili obezbeđivanja vlažnosti u stanu, potpuno su bespredmetni. Pravi se čitava drama, a reč je samo o tome da se dlaka i koža ne hidriraju dovoljno. Jedini način kvalitetne hidracije je kondicioner, a da bi on imao efekta, krzno i koža treba da su, naravno, oprani i čisti.

 


Older Post Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde