Harmonija savršenog odnosa čoveka i psa

Kako pripremiti psa za kupanje?

Sastavni deo života svakog psa koji živi pored čoveka jeste rutina kupanja, koja je u potpunoj ravnoteži sa potrebama krzna  psa, stila njegovog života kao i higijenskih potreba porodice u kojoj pas živi.

Bez obzira da li će te odlučiti da svog psa vodite redovno u gruming salon, ili će te ga kupati i uređivati kod kuće, između gruming tretmana u salonu, morate razumeti da je savršena higijena jedan od osnovnih zadataka u harmoničnosti odnosa čoveka i psa u njegovom domu.

Još od malena pas mora da nauči da se kupa, prema kupanju treba da razvije pozitivne emocije, kako bi u procesu kupanja potpuno uživao. Tokom kupanja vlasnik i pas razvijaju dodatno međusobne odnose, konstantno maženje dok trljate psa šamponom ili kondicionerom doprinosi ličenju hormona sreće i kod čoveka i kod psa, pod uslovom da su oboje opušteni.

Kada je reč o kupanju, prvo što moramo da razvijemo jeste pozitivna stimulacija na sve elemete kupanja koji se sastoje od:

Važnih elementa kupanja:

 1. Kupatilo
 2. Kada
 3. Voda
 4. Tuš
 5. Fen

 Sporedni elementi kupanja:

 1. Kozmetika
 2. Pena
 3. Peškir

Ništa od ovih elemenata kod psa ne sme da izazove negativne emocije koje bi od njega tražile bilo kakvu reakciju, osim uživanja. Tako da se ništa od elemenata kupanja ne treba koristiti za kažnjavanje psa. Na primer, ako želimo da psa kaznimo odvajanjem, nikako nećemo koristiti kupatilo kao mesto za kaznu. Nećemo mu pretiti peškirom, nasilno ga ubacivati u vodu...

Pre nego počenemo da kupamo psa, bilo da je reč o štenetu koje se tek navikava na kupanje ili o odraslom psu, moramo biti potpuno mirni i sigurni da radimo pravu stvar, u interesu svog zdravlja i zdravlja psa. Ukoliko je kupanje psa stresno za vas zato što on ne voli da se kupa, to je prvi razlog da nikada ne nauči da se kupa.

Svaki pas uživa u kupanju, možda samo to nije naučio

Proces kupanja počinje mnogo pre stavljanja psa u kadu. Ako psa samo stavimo u kadu, pustimo vodu kroz i počnemo da prskamo po njemu pokušavajući da ga okupamo, logično je da će se pas uplašiti, skakati iz kade i pokušavati da se izbori sa neprijatnom situacijom. O našim rekacijama i postupcima u takvim situacijama ne bih govorio.

Pre nego što ga uvedemo u kadu moramo da da upoznamo sa svim što ga očekuje, kako ne bi bilo iznenađenja. 

Opšte uputstvo i vežbe koje predstoje prvom pravom kupanju

Najvažnije je da ove vežbe izvodite kad je pas gladan, odnosno pre nego dobije prvi obrok tog dana. Kada odlučite da vežbate, jednostavno malo zakasnite sa obrokom, ali imajte spremne nagradu kako bi pas imao punu paznju usmerenu ka vama i hrani umesto na ono sto želimo da mu približimo

Navikavanje na kupatilo, kadu, zvuk vode i tuša

 Prvi tretman kupanja je zapravo bez kupanja:

 • Pustite vodu da curi u kadi. 
 • Uvedite psa u kupatilo i nagradite ga, bez razloga, jednostavo učinite da se dobro oseća, u kupatilu, dok voda curi. 
 • Dok je još u kupatilu recite psu da sedne, nagradite ga, kako bi razumeo da i pored toga što voda curi on ima prostora da “zaradi” svoju nagradu radeći ono sto je naučio u okruženju koje nije uobičajeno za njega.
 • Uključite tuš i nagradite psa što sedi.
 • Prskajte tusem po kadi i nagradite psa zato sto izvršava komandu sedi, koju zna i na koju ima fokus jer je gladan.
 • U svakom trenutku nagradite psa koji izvršava komandu sedi, u okruzenju na koje želite da ga naviknete. 

Na ovakav način pas uči da voda, kada, zvuk tuša i prskanje vode po kadi nije ništa strašno, štaviše takav ambijent mu omogućava da zaradi nagradu. Vežba treba da traje 5-10, nikako duže. Vežbajte svaki drugi dan, pre jutarnjeg obroka, nedelju dana pre nego planirate da ga prvi put okupate.

Šta dalje? 

Šta kada ste pripremili psa za kupanje, kako izgleda taj proces u kadi, šta posle kupanja? Kako ga osušiti, četkati? Za odgovore na ta pitanja pripremili smo posebnu radionicu za vlasnike pasa

Komentariši

Komentar je prosleđen