Francuski buldog: Jednostavno rešenje za suvu kožu – Sasha Riess Elysium

Francuski buldog: Jednostavno rešenje za suvu kožu

francuski buldog kupanje psa sampon za pse suva koza psa

Milena, vlasnica jednog francuskog buldoga, nedavno mi se javila u vezi sa problemom suvih ušija svog ljubimca. Nailazila je na priče o tome kako se predlaže redovna nega ušiju i to vlažnom, toplom krpom, te strogo izbegavanje zavlačenja štapića za uši u kanal. Ukoliko su uši suve, preporuka na koju je Milena naišla, jeste da se mala količina bebi ulja protrlja po ivici ušiju, da bi se tako osvežila, iscelila koža. Slično stoji u vezi sa suvim nosom. Milena me je pitala za savet kako da se spreči suvoća ušiju i nosa, a ukoliko do toga neminovno dođe, šta bi trebalo preduzeti.

Seboreja ili suvoća je karakteristična za celo telo psa, najuočljivija je na ušima i to bilo koje rase, a direktni je posledica nedovoljno čestog kupanja i velike količine lanolina koja se stvara. Vlasnici francuskog buldoga obično ne očekuju da kratkodlaki pas zahteva naročitu negu, zbog čega će ga okupati samo šamponom, iako je i u ovom slučaju važno koristiti i kondicioner.

Mi ovde svakako ne govorimo o kvalitetu krzna i njegovom lakšem raščešljavanju, nego o konstantnom čišćenju krzna i njegovoj rehidraciji. Ako i prilikom kupanja francuskog buldoga koristimo kondicioner, na taj način koži vraćamo prirodnu masnoću, koja je isprana.

Što se tiče bebi ulja i njegove primene na telu psa, to je naprosto nepreporučljivo zbog toga što je pH vrednost čovekove kože 5.5, dakle izrazito je kisela, a eventualno može da se približi vrednosti 6 u zavisnosti od dela tela i režima ishrane. Sva ta sredstva su prilagođena čovekovoj koži i nikakva njihova upotreba na psima nije preporučljiva, jer psima odgovara neutralni status pH vrednosti, koji je oko 7. Jedino ulje koje je dobro upotrebiti na psima je kokosovo ulje ili kokosova mast. Time se mogu namazati nosić, tabani, vrhovi ušiju, ukoliko ima potreba za tim, mada ne znam zašto bismo uopšte tretirali vrhove ušiju, jer su oni posledica suve kože na telu, ali se tu najpre primete.

Razlog sušenju kože i pojavi površina koje se perutaju jeste neadekvatno kupanje. Nije tu najbitnije koji se preparati koriste. Preparati Sasha Riess  jesu najbolji zbog toga što smo o svemu vodili računa. No, najvažnije je da znamo to da kratkodlakog psa kupamo dovoljno često isto kao što to važi za dugoglake, jer i francuski buldog ima poddlaku, te on takođe zahteva potpuni proces kupanja, a to znači – kondicioner nakon šampona. Ukoliko psa kupamo često, a ne koristimo kondicioner, svejedno će se stvarati slojeva i slojevi lanolina, usled suve kože i posledično intenzivnog rada lojnih žlezda. A lanolin je jako smrdljiva masnoća. Stoga je poznati savet – nemojte često da kupate pse, jer će da smrde – donekle i tačan. Ali, ono što je mnogo manje poznato jeste da psi neće da smrde ukoliko ih budete često kupali, koristeći i kondicioner.


Older Post Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde