Bobtejl: Kad i kako ga kupati? – Sasha Riess Elysium

Bobtejl: Kad i kako ga kupati?

bobtejl kupanje psa sampon za pse stari engleski ovčar

Jednog Pavla je zanimalo moje mišljenje u vezi sa učestalošću i načinima kupanja bobtejla, posebno u zimskom periodu. Jer, duga dlaka bobtejla, specifično, gusto krzno, veoma gusta poddlaka, bujna i na dodir gruba pokrovna dlaka - sve to zajedno omogućava, s jedne strane, savršenu zaštitu od hladnoće, ali podrazumeva i zahtevnu negu.

Ja bih na Pavlovo pitanje najpre odgovorio pitanjem: Gde pas živi? Ako živi u stanu, onda je njegovo kupanje stvar opšte higijene doma. Mogu samo da zamislim stan u koji bobtejl, sa svojom velikom, gustom poddlakom, uđe, posle jednog septembarskog, kišnog dana. Taj stan je verovatno u haosu. Znači, važni su uslovi života u kojima pas obitava. Ti uslovi su u savremenom svetu usmereni potpuno prema čovekovima potrebama. Pas koji živi u stanu treba da se kupa jednom nedeljno ili jednom u deset dana.

Na sve to, krzno omogućava bobtejlu razne stepene ošišanosti i različite frizure. Bobtejl može biti ošišan skroz na kratko, ili mu se može formirati neka frizura, a može se ostaviti i potpuno dugačka dlaka. Treba samo imati u vidu koliko je vremena potrebno za negu takvog psa. Vlasnik bobtejla sa jako dugom dlakom mora da zna da njegovo kupanje i feniranje može da traje između dva i po i tri sata. Tu se postavlja pitanje – Čemu to, ako pas nije izložbeni? A, ako mu skratimo dlaku, ošišamo ga, napravimo neku frizuricu, u tom slučaju kupanje i feniranje ne bi trebalo da traju duže od 45 minuta do sat vremena. Dakle, preporuka je da se, ukoliko bobtejl živi u stanu, dužina dlake prilagodi mogućnostima. Vlasnici mogu psa sami da okupaju ili da ga odvedu u gruming salon na kupanje.


Older Post Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde