Beli svajcarski ovčar: Svakodnevno četkanje je beskorisno mučenje psa – Sasha Riess Elysium

Beli svajcarski ovčar: Svakodnevno četkanje je beskorisno mučenje psa

beli švajcarski ovčar češljanje psa četkanje psa kupanje psa nega dlake sampon za pse

Javio mi se Dragan, vlasnik belog švajcarskog ovčara. S obzirom na to da za ovu rasu, bar kako je Dragan nalazio na internetu, važi da se dlaka lako održava, ali da je potrebno svakodnevno četkanje, naročito u proleće, Dragana zanima zašto je potrebno četkati ovog psa svakog dana i kakva četka treba da se koristi?

Ovo što ću sad reći za švajcarskog ovčara, važi za sve rase na svetu, i otkriva zbog čega je naš pristup kućnom grumingu kontroverzan. Mi preporučujemo da se nijedan pas ne četka, osim ukoliko to nije deo rutine kupanja, kada četkanje jeste ispravno, jer se tom prilikom odstranjuje mrtva dlaka na pravi način, bez bojazni da ćemo psa da povredimo. Poddlaka švajcarskog ovčara intenzivno otpada dva puta godišnje, u periodu prelaska sa zime na proleće i leta na jesen. Preporučuje se češće kupanje dok se period linjanja ne završi tj. da bi se taj proces što pre završio.

Često četkanje preporučivalo se davnih dana, kada nisu postojale takve sprave kakve danas imamo, kao što je blow dryer, za izduvavanje poddlake. Nekada su se ovi psi četkali svakog dana zbog toga što nije sva mrtva dlaka uspevala da se iščupa u periodu linjanja. Na mesto olinjale dlake tj. otpale poddlake u tom periodu odmah počinje da raste nova dlaka, koja će jako brzo zameniti mrtvu poddlaku. Razlog eventualnom linjanju psa preko cele godine i s tim u vezi potreba da se non-stop pas četka jeste u tome što preces linjanja nije odrađen kako treba. Ono što je za belog švajcarskog ovčara karakteristično jeste da je ta poddlaka koja treba da izađe napolje, jako čvrsto vezana za folikul dlake i teško otpada. Znači, treba joj pomoć. Zato treba da se kupa toplijom, a ispira hladnijom vodom, kako bi se u tom periodu intenzivnog linjanja što više dlake odstranilo. Ako se to ne uradi dobro, novi folikul dlake ne može da prodre, ne može da izbije staru dlaku koja još nije otpala i kojoj za treba fizička pomoć.

Psa ne treba češljati, već treba praviti dobar razmak između kupanja, da dlaka ne bi imala vremena da se ućeba. To kupanje na 7-10 dana važi za 99 posto rasa. Eventualno kod nekih svilenodlakih pasa, ili nekih golokožih, ili kod beba bišona i maltezera, potrebno je kupanje jednom u 4-5 dana. Ali, češljanje – nikako. Češljanje zapetljane dlake je jako bolno za psa. I, ako čovek to ne radi stručno, razviće se velika averzija prema češljanju i pas će to da mrzi. Na takav način onemogućićemo psu da bude čist i uredan, zbog toga što će najpre da beži – to će biti noćna mora i za vas i za psa – a, ukoliko tražimo od psa da to trpi, razviće druge anksiozne vidove ponašanje da bi taj stres prevazišao. Zato psa uopšte ne treba češljati u kućnim uslovima, nego je važno pronaći razmak između kupanja, potreban da se dlaka ne upetlja.

 Za pse koji žive napolju, važi drugačiji model održavanja. Psi koji žive u dvorištu, boksovima, imaju totalna drugačiju dinamiku života pored čoveka i njihova higijena za čovekov život nije toliko bitna.

Četkanje je najteže deo gruming procesa. Onoga trenutka kad vi savladate češljanje psa, pravilnu upotrebu češlja ili četke i istovremeno baratanje psom, vi ste skoro pa postali profesionalni grumer. Ponavljam, četkanje je poželjno samo tokom feniranja, kao krune procesa kupanja. Tada, korišćenjem prave četke i češljeva, prave jačine i temperature fena, postiže se savršena harmonija u kojoj pas zaista može da uživa, jer pas voli da mu je toplo i voli da ga mazite.

 

 


Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde