Bradati koli: Zašto se javljaju alergije? – Sasha Riess Elysium

Bradati koli: Zašto se javljaju alergije?

bradati koli psihologija psa sampon za pse suva koza psa

Marko, novopečeni vlasnik jednog bradatog kolija, javio mi se u vezi sa problematikom alergija za koje je, surfujući internetom, saznao da se kao potencijalni problem ove, generalno zdrave rase, nalaze na prvom mestu, bilo da je reč o alergijama na određene namirnice, ili kontaktnim alergijama, kao I alergijama na polen, prašinu, buđ. Marka je zanimalo moja iskustvo i saznanja u vezi sa alergijama kod pasa i metodama lečenja.

Bradati koli je u svetu prilično rasprostranjen, usled čega je njegov genetski potencijal mnogo raznovrsniji u poređenju sa nekim drugim rasama. Zbog toga se bradati koli i smatra jednom od vrlo zdravih rasa. U tom smislu, a i u svakom drugom, alergiju treba posmatrati kroz prizmu lojalnosti kao takve. To je upravo ono čime se na našim radionicama bavimo kroz tehnike razumevanja ponašanja pasa, te buđenja porodične i konstelacijske svesti.

Alergija se načelno javlja zbog toga što je mozak u konfuziji. Kada nešto unesete u organizam na bilo koji način – putem dodira, udaha ili tako što ste nešto pojeli/popili – važno je da to onda u organizmu mora da bude svareno. Organizam bi trebalo tačno da zna šta da izluči kako bi tu određenu materiju ili kombinaciju materija razložio. Problem nastaje onda kada je mozak zbunjen i kada ne može da prepozna namirnicu koja je ušla u organizam. Tada se aktivira alarm koji kaže da to što smo uneli nemamo ili ne znamo čime da svarimo, pa se te namirnice izbacuju kroz kožu, napolje, u spoljnu sredinu. Ponekad ta reakcija može da bude jako burna, poljavljujući se obično na onom delu tela gde je nastala blokada. Na primer, jezik će da otekne, jer se tu desio neuspešni pokušaj razlaganja hrane.

Ono što je svakako od velike važnosti jeste da česta i intenzivna upotreba neprirodne hrane, hrane pune aditiva, zatim raznih deterdženata, sa kojima psi posredno dolaze u dodir, sve to vodi ka većoj mogućnosti da se mozak zbuni. Mozak prosto nema informaciju o tome šta da radi sa ovom komponentom namirnice, sredstva za higijenu i slično, te na koji način sad to da svari. Ništa što uđe u organizam ne može  kroz njega tek tako samo da prođe, a da ne ostavi neke posledice.

Dinamika alergija je više metafizičko pitanje lojalnosti I posledica svega onoga o čemu govorimo na našim radionicama u kontekstu ljubavi. Ono što smo do sada mogli da uvidimo jeste da onoga trenutka kada su u svojim dubokim slojevima lojalnosti vlasnici pasa došli do isceljujućih saznanja I spoznaja, tog trenutka su se alergije kod pasa umanjile, umirile, pa i potpuno nestale. Mogli bismo čak reći i da ljudi koji se odluče da uzmu bradatog kolija za ljubimca, prave taj izbor tražeći nekoga ko će ih voditi ka dubljim razrešavanjima problema alergije, koja se, dakle, pojavljuje na fizičkom planu, ali je metafizički povezana sa pitanjem lojalnosti.


Older Post Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde