Pudla: Frizure nisu osnovni razlog popularnosti ove rase – Sasha Riess Elysium

Pudla: Frizure nisu osnovni razlog njihove popularnosti

kupanje psa nega dlake pudla sampon za pse

Među pitanjima koja mi sadašnji ili budući vlasnici pasa postavljaju, verovatno najveći broj odnosi se na pudle. Neke do njih zanima zašto se baš u vezi sa ovom rasom rado koristi reč kosa umesto krzno, te da li je to samo zbog decenijama razvijanog stilizovanja krzna ili razlog leži i u samom kvalitetu i tipu dlake pudle

Na to bih nadovezao i nečije pitanje – Zašto je baš ova rasa pružila svojim vlasnicima privilegiju da izaberu neki od nemalog broja načina na koji će ljubimac da im izgleda? Jednu Anu, ljubiteljku pasa, interesovalo je da li je frizura pudle samo stvar ličnog ukusa ili treba da postoje i drugi kriterijumi? A mnogi su me do sada pitali da li ja imam favorite među tipovima frizura pudli?

Krenuću priču osvrtom na samu rasu. Zemlja porekla pudle je Nemačka, ali ju je nekada neko od careva poklonio francuskom kralju i tako je ona zapravo postala francuska rasa, koja je zbog svog osebujnog karaktera bila prepoznata među damama, pripadnicama visokog staleža. Počele da ih uzimaju za kućne ljubimce i da ih friziraju. Ono što želim da naglasim je da se pudla pokazala kao vrlo jednostavna u čovekovoj potrebi za identifikacijom, pošto je njen karakter čoveku jako blizak. Zbog toga i jeste dugo bila, pa i danas je donekle tako, jedna od najzastupljenijih rasa na svetu.

U procesu identifikacije čovek često bira atribute koji su tipičniji za ljude nego za pse. I to nema nikakve veze sa samim krznom zbog toga što krzno slično pudli ima puno rasa, kao npr. keri blu terijer, bišon itd. Znači, mnoge rase bi mogle da se šišaju kao pudle, međutim karakter tih rasa nije nalik "pudlećem". Da čovek lako uspostavlja identifikaciju sa pudlom pokazuje upravo upotreba epiteta koji se koriste u opisivanju ljudskih delova tela, a među kojima je, eto, kosa – za krzno pudle. Sve to, dakle, nema nikakve veze sa samim kvalitetom krzna niti sa fenomenom šišanja. Ima veze sa tim što je čovek odavno, od kako je pudla postala francuska rasa, sa njenim karakterom poistovećen.

Na pomen pudle, ljudi odmah pomisle na te njihove spektakularne, ekstravagantne frizure. U svom korenu, friziranje pudli nije imalo veze ni sa kakvim trendom, modom. Zaboravljamo na višedecenijsku, ako ne i vekovnu potrebu pudle da služi kao lovački pas. U Nemačkoj, pudla se od kad je nastala koristila da bi aportirala vodenu divljač – patke i guske. Bila je drugačija od svih drugih "vodenih" pasa, jer je zbog svoje tanušnosti, lako mogla da se probije kroz gusto rastinje oko bare, u kojoj bi lovila. U to vreme lova, u oktobru i novembru, kada patke preleću preko Evrope put toplijih krajeva, voda je veoma hladna.

Pudla jeste imala dobro krzno da je sačuva od hladnoće, međutim, kada bi se takvo krzno natopilo vodom, vuklo bi pudlu nadole, tako da su se ovi psi često davili. Zato su lovci počeli da ih šišaju, skraćuju im dlaku na nekim delovima tela. Ostajala je dlaka na grudima, kako bi štitila srce i grudni koš, zatim, ostajala je dlaka na zglobovima – to su one pufnice – kako bi se zaštitili zglobovi od potencijalnog artritisa, kao i pufnice na zadnjici, koje su ostavljene da štite bubrege. Svi ostali delovi tela pudle šišani su na kratko. Kasnije su iz te osnovne frizure proistekle modifikacije u skladu sa uzrastom psa, polako se prilagođavajući i trendovima, shvatanjima, duhu vremena i modnom pečatu društva u kom pudla živi. Danas možemo govoriti o pet osnovnih frizura i njihovim modifikacijama.

Ja imam favorita među tipovima "pudlećih" frizura. To je Puppy Clip, koji je zapravo obeležio moju karijeru. Ta skandinavska forma je postala zaštitni znak brenda Sasha Riess. Nekako, najviše sam se bavio upravo pudlama i njihovim frizurama na koje sam umeo i uspeo da u okviru poznatih pravila, jasnih granica, propisanih standarda, a zahvaljujući znanju o psima i kvalitetu dlake, kao i umetničkom talentu, stavim svoj pečat.

Kako kupati i održavati frizuru puble naučite na radionici Kako kupati i održavati psa


Older Post Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde