Bulmastif: Zašto psi balave i kako to rešiti? – Sasha Riess Elysium

Bulmastif: Zašto psi balave i kako to rešiti?

bernardinac bokser bulmastif ponašanje psa

Miloš, vlasnik jednog bulmastifa, javio mi se zbog problema vrlo karakterističnog za ovu rasu, a to je balavljenje. Zanimalo ga je zašto se to dešava u tako pojačanom obliku, te da li je zaista neophodno stalno nekim peškirom ili krpom uklanjati bale?

Povećano izlučivanje pljuvačke je uobičajeno za flegmatične pse, sa velikim pragom tolerancije, uprkos činjenici da su mnogi od njih pravljeni za opasne poslove. Pojačano balave sve te rase koje imaju brahicefalnu glavu, te kojima je njuška u odnosu na glavu mnogo manja, pa su samim tim i nosni kanali nesrazmerno mali u poređenje sa velikim telom. U disbalansu su, dakle, količina vazduhu potrebna normalnom funkcionisanju tela bulmastifa i ona koju fizički zaista uspevaju da uvuku u sebe kroz nos. Zbog toga ti psi  često dišu na usta, da bi što veću količini vazduhu mogli da usisaju. U tom procesu konstantnog dahtanja proizvodi se velika količina pljuvačke kako usta ne bi ostajala suva.

To je karakteristično za sve pse koji su veliki, a imaju malu njušku – bokseri, bulmastifi, buldozi, njufaundlenderi, bernardinci. Oni svi imaju mali nos, mali nosni kanal, kroz koji treba da usisaju vazduh da bi snabdeli celo telo kiseonikom. Pošto to ne mogu da postignu u optimalnoj meri, oni moraju da dišu na usta, koja se onda suše, a da bi se to izbeglo, luči se velika količina pljuvačke.

Upotreba krpe ili peškira – da, ali opet moramo da razumemo da time psu remetimo prirodan proces. Što je više budemo brisali, pljuvačka će više da curi, jer ideja pljuvačke jeste da vlaži usnu duplju, koja se neminovno suši usled disanja na usta. Stoga je važno znati da, kada kupujemo pripadnika neke od ovih rasa kao što je bulmastif, vodimo računa o tome da ne biramo ekstreme, jer ekstremi vode ka ekstremnim problemima. Veličina nosa psa je jako važna. Ona možda neće biti po standardu, neće biti preporučljiva, ali će biti i mnogo manje problema ovakvog tipa.

Dakle, balavljenje je posledica namere čoveka da pas bude ekstremno lep, da se postignu odlične performanse, napravi što bolja selekcija, pa se ovakvim psima nos i skraćivao. Međutim, pas kroz takvu njušku ne može da udahne dovoljno i zato plaćamo danak živeći sa ekstremnim psima, koji su jako lepi na slici, a zahtevni u svakodnevnom životu. Čovek samo toga treba da bude svestan i da prilikom kupovine psa ide za zdravljem, za onim što je prirodnije, naspram onoga što je, možda, lepše.

Zašto biramo pse koji se tako ponašaju, možemo saznati na radionici Šta psi govore o nama


Older Post Newer Post


Ostavite komentar

Komentari će biti odobreni nakon potvrde